De Scandinavische manier om huizen te verwarmen werkt ook bij jou!

Bijgewerkt: 19 dec 2018We gaan vroeg of laat allemaal van het gas af, maar er zijn alternatieven voor de aloude cv-ketel. We willen natuurlijk wel een comfortabel warm huis en een warme douche. Eén van de alternatieven is de in Scandinavië in veel huizen gebruikte warmtepomp. In Nederland is deze manier van verwarmen nog vrij onbekend, maar we leggen je uit hoe het werkt. 


Een alternatief voor gas

De ambitie in Nederland is, dat in 2030 twee miljoen huizen geen gasaansluiting meer hebben en in 2050 alle huishoudens. Voor nieuwbouwhuizen is het geen probleem, die worden al goed geïsoleerd opgeleverd zonder cv-ketel, waarbij gebruik wordt gemaakt van alternatieve verwarmingsmogelijkheden. Maar voor bestaande woningen moeten we vaart gaan maken. Er is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel; de warmtepomp.


Omgekeerde ijskast

De techniek van een warmtepomp is relatief eenvoudig. Je haalt warmte van buiten om je huis binnen mee te verwarmen. Om te verwarmen, werkt de warmtepomp als een omgekeerde ijskast. Een ijskast trekt de warmte van binnen naar buiten om te koelen. Een warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen. Dit is warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Een warmtepomp kan, gebruik makend van dezelfde techniek, trouwens ook koelen.


Warmte uit de bodem of de lucht

Bodemwarmte is oneindige energie van de zon, die tot 100 meter diep ligt opgeslagen in de aardbodem en tot 300 meter in het grondwater. Op verschillende plaatsen in Nederland is er ook sprake van aardwarmte. Met een water/water warmtepomp kun jij deze energie gebruiken om je huis te verwarmen. Er zijn hiervoor twee systemen: Je kunt een warmtewisselaar horizontaal of verticaal in de grond aanbrengen.

Bij een horizontaal systeem kun je energie terugwinnen uit de grond met een leidingnet dat ongeveer 70 cm onder de grond ligt. Hoe groot het netwerk moet zijn, hangt af van de oppervlakte van het huis dat je wilt verwarmen. Verticale leidingen gaan tussen de 50 en 150 meter de grond in. Hoe dieper je gaat, hoe warmer de aarde is.

Ook de buitenlucht zit vol onzichtbare energie. Met een lucht/water warmtepomp kun je deze energie gebruiken om je huis en het tapwater te verwarmen of te koelen. Zelfs bij temperaturen onder het vriespunt werkt deze methode.

Tenslotte kun je ook warme ventilatielucht, die je mechanische ventilatiesysteem uit je woning blaast, gebruiken om te verwarmen. De ventilatielucht zit namelijk nog boordevol bruikbare energie.


Hoe werkt het

De warmtepomp bestaat uit twee delen. Een deel staat binnen, dit is de binnen-unit. Het andere staat buiten, de buiten-unit. De vloeistof in het systeem haalt warmte uit de buitenlucht of uit de bodem en verdampt deze in een verdamper. In een gesloten circuit wordt vloeistof rondgepompt. In gas of vloeibare toestand. De vloeistof zorgt voor het transport van de warmte.

Een compressor drukt de verdampte vloeistof samen. Hierdoor stijgt de druk en de temperatuur van de damp. De condensator geeft vervolgens de verzamelde warmte van de damp af aan een boilervat. In het vat koelt de damp af en condenseert weer tot vloeistof en stroomt via het expansieventiel naar de verdamper, waarmee het proces opnieuw begint. De druk en de temperatuur bepalen de toestand van de vloeistof en dus ook of het systeem warmte opneemt of afgeeft.Meer info en bronvermelding:

https://www.hetkanwel.net/2018/12/17/warmtepomp/?fbclid=IwAR3uUU5LYDPANg4dF7e5c-0ljPCLP1jDcjkDeunNfQeGXnn5Z2Vsl0mzDVI


51 keer bekeken

© 2018 by PROJECT TINY HOUSE